Blogg

Kompetensresursen - ett konkret remissvar som ger bättre tillväxt

Kompetensresursen stärker intäkterna i Värmland med mellan 150 till 200 miljoner och minskar det ekonomiska biståndet

Kompetensresursen* är en del av Offensiva Karlstad Värmlands strategi som berör två av våra huvudområden: Humankapitalet, Människan först och Företagande, En spirande entreprenörskapskultur. Detta remissvar visar ett konkret exempel på en operativ funktion som kan verkställas på kort tid. Det behövs en operativ aktör och en primus motor!

*Kompetensresursen är ett samlingsnamn i vår Strategikartbild. Hierarkisk placering: humankapitalet/kompetenspaket/kompetensresursen

 

Tre huvuduppgifter                                                                                                                                                                                         

Kompetensresursen är en social och tillväxtorienterad satsning med tre huvuduppgifter:

  1. tillhandahålla arbetsmarknaden arbetskraft som matchar dess behov
  2. öka tillväxten genom fler företag och expansion av befintliga
  3. genom andra chansen kvalificera arbetskraft till Kompetensresursen

 

Match2Job och Lärling                                                                                                                                                       

Detta remissvar handlar om nr 1 ovan. Konceptet Match2Job förstärkte skatteintäkterna i länet och ytterligare grädde på moset blev det ekonomiska bistånd som inte behövde utbetalas. Samtidigt slog projektet hål på myter och fördomar.

Match2job har lagts ned (varianter har uppstått på tre orter). Lärling lades ned 2015. Detta är två exempel på framgångsrika projekt i länet. Idén om Kompetensresursen skulle behöva en uppbyggnadsfinansiering för att etablera Match2Job (som blir Yrkes-SFI) och för en nystart av Lärling. Finansiering skulle behövas under en treårsperiod och sedan inleds en nedtrappning för att efter ytterligare något år vara självförsörjande. Kompetensresursen bidrar till våra målområden: Bättre tillväxt, Godare välstånd och Högre livskvalité.

 

Resultat

290 elever deltog i Match2Job och av dem var 43% kvinnor och 57% män. Det innebar att projektet klassificeras som jämställt. 61% av eleverna hörde till utbildningsbakgrunden ”Grundskola (eller lägre).

Tillgänglig statistik visade att 172 elever avslutade sin utbildning. 29 av dessa eller 16,8% hoppade av utbildningen och återstod gjorde då 143 elever. Det betyder att 83,2 % klarade utbildningen.

Uppföljning av egen försörjning har endast gjorts med deltagare som slutade utbildningen för mer än 3 månader sen och det var 59 personer. Sju av de 56 personerna fick man inte kontakt med. 49 av de 56 försörjde sig själva, dvs 87,5%: 39 av dem försörjde sig enbart på lön, 3 på CSN och 7 på en kombination av lön och CSN.

Utvärderingen av Lärling indikerade en försörjningsgrad på 65%, ett bra resultat!

 

Slår hål på myter och fördomar

SCB:s statistik Andel förvärvsarbetande kommunmottagna flyktingar ”Förgymnasial nivå” visar en förvärvsgrad på lång sikt som landar på drygt 50 %. Match2Job´s upplägg visade att efter ett års utbildning har målgruppen en försörjningsgrad på 87,5% (arbeten utan lönebidrag). Ett professionellt integrationsarbete som slår hål på myter och fördomar!  

 

Socioekonomiska konsekvenser och produktionsbortfall

Uppgifter socioekonomiska kostnader och produktionsbortfall är hämtade från utredningen ”Regional samverkan: Yrkesvux, lärcentra och validering i Region Värmland” från 2018. Utredningen hänvisar till två rapporter, en från Landstinget i Sörmland och en från Sundsvall. De socioekonomiska kostnaderna per arbetslös är 338 000 respektive 250 884 per år. I Sörmlands fall fanns även produktionsbortfallet per arbetslös och år beräknat, kostnaden uppgick till 421 000. Skulle samma förhållande gälla Sundsvall betyder det en kostnad på 311 540 i produktionsbortfall. Snittet den totala kostnaden båda exemplen blir 660 712 per arbetslös och år. Vi beräknar att målgruppens storlek (huvuduppgift 1 ovan) i Värmland uppgår till mellan 1 500 – 2 000 personer per år vilket betyder kostnader för samhället mellan 991 – 1 300 miljoner.

 

Inte kompromissa med koncepten

Det finns många framgångsrika franchiseföretag runt om i världen och ett av kännetecknen är att man inte kompromissar med konceptet. Målgruppen för projektet Match2Job var ”Annorlunda modersmål” och för ”Lärling” var målgruppen ”Unga lite utanför”.  Dessa projekt hade flera gemensamma moment vilket betyder att man rent operativt kan inhysa båda dessa inom en och samma organisation, Kompetensresursen. Formell form av driften är den ideella föreningen. 

 

Organisation och primus motor

Förutom målgrupperna ovan riktar Kompetensresursen sig till arbetsgivarna och det offentliga. Primus motor i den blivande organisationen är den sociala entreprenören och hens roll är att agera intermediär aktör och vara den sammanhållande länken mellan de olika målgrupperna i verksamheten. Hen har ett övergripande ansvar för: vision, mål, mätbarhet, strategi, struktur, behovsanalys, operativt genomförande, uppföljning och resultat. Verksamheten kommer vara 100% transparent med reservation för personlig integritet och företagshemligheter.

 

Kostnader

För driften av nr 1 ovan behövs det 6,6 - 7 miljoner om året, år 1 till 3. Ambitionen är att succesivt bygga upp en alternativ finansiering. Fokuset för insatsen är hela Värmland och det förutsätter engagemang och god vilja hos det offentliga och arbetsgivarna. När man har blivit lite varma i kläderna beräknas Kompetensresursen förse arbetsgivarna med mellan 1500 – 2000* personer per år vilket innebär skatteintäkter för kommuner och region på mellan 116 – 154 miljoner. Till detta kommer ett överskott från statsbidraget för vuxenutbildning som är beroende av vilken faktor som gäller. Den kan variera men i nuläget är den hela 1,0 vilket ger ett överskott för Värmland på mellan 33 – 45 miljoner.

*Volymen är avhängigt effekterna av Covid-19 och är beräknade utifrån ett konjunkturläge likvärdigt med tiden före pandemin. 

Offensiva Karlstad Värmland arbetar för ett paradigmskifte i kultur i Värmland. Det innebär slutet på Trög- och Seghetskulturen till förmån för en Spirande entreprenörskapskultur som genomsyras av: praktik, resultat och ansvar parallellt med ett beslutfattande som bygger på forskning, vetenskap, erfarenhet och funktionalism. Våra Underbara visioner vilar på en optimistisk realism som bär inkluderingens och värdighetens signum i en strävan för Bättre tillväxt, Godare välstånd och Högre livskvalité i enlighet med FN:s 17 Globala mål inom ramen för planetens gränser.   

Kommentarer till Värmlandsstrategin 2040
Bildningsrevolutionen - vägen framåt för Värmland
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Friday, 29 March 2024
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://heapple.com/offensivakarlstadvarmland/