Blogg

Prenumerera på vår blogg

Du kan välja att prenumerera på viss kategori

Underbara visioner för demokratin

 

 Underbara visioner för demokratin - människan först inom ramen för planetens gränser

Den välståndsresa som västländerna har gjort efter andra världskriget är sagolik. Tiden efter andra världskriget präglades av krigströtthet och människorna längtade efter något nytt, något annat! Det fanns en lucka, ett öppning, ett mentalt utrymme som väntade på att fyllas med något ljuvligt. Detta ljuvliga kom att stavas demokrati och den innehöll ljuvliga ingredienser: tillsätt mänskliga rättigheter, blanda in pengar (jästen), hälsa och utbildning. Sätt det på jäsning under en tid så blir det en underbar kaka! Alla vill smaka, ja de vill komma från världens alla hörn och smaka på denna delikatess. Kakan har magiska effekter; man blir kreativ av den, man känner sig fri och trygg och man kan njuta länge av smakbiten, ofta längre än 80 år. Förutsättningen är att man hanterar jästen klokt, att alla får smaka (inkludering) och att man tar en lagom (värdigt) stor portion av kakan. 

Under årtiondenas gång behöver receptet förnyas, tycke och smak förändras ibland över tiden. Då bråkar ofta bagarna med varandra, det blir ett fasligt liv. Kakans magiska effekter kan då avta och förtroendet för bagarna sjunker. Världen över finns det också andra som hävdar att de har en godare kaka - ja, det finns de som hatar vår kaka - och de försöker ofta sabotera genom att blanda in smaker som inte alls passar vår goda kaka. 

Som tur är finns de emellertid många som kämpar för att förnya receptet på bästa sätt. De joxar och knoxar med smeten. Det behövs nämligen mer jäst men den måste ha rätt proportioner, behålla det gamla som är gott och tillföra mer för att säkerställa volymen på ett värdigt sätt så att alla kan smaka av kakan. Men det räcker inte, dessutom ska alla kunna smaka även i framtiden. Det är detta som Underbara visioner handlar om!   

 

Continue reading
  11 Hits
  0 Comments
11 Hits
0 Comments
Så här ser en tänkt befolkningsutveckling i Karlstad-regionen ut om vi vill ta vara på den avkastning som urbaniseringen kan ge. Låt oss börja samtalet!
 
 
 
 

 

BRP per capita- historiskt perspektiv
 Scrolla ner till Värmland!
 

 

BRP per capita snitt

Allt är inte pengar men de flesta människor vill hellre ha lite mer än lite mindre. Det bästa måttet vi har tillgängligt på regional nivå (dock med lite eftersläpning) är BRP per capita löpande priser. Det blir en form av facit på vad vi som kollektiv i Värmland har producerat. 

Nedan presenteras två grafer snittet på 10 år (2008 - 2017) och snittet på 5 år (2013 - 2017) och även om våra siffror inte är så upplyftande så ser vi en lite positiv skillnad. 10 års-snittet är påverkat av börsfallet 2008 och konsekvenserna av den då Värmland är ett exportberoende län.

Observera att BRP per capita inte är ett mått på hur pengarna är fördelade per individ.

 

 

Vänerstaden - framtida nod för samhällssäkerhet

 

Regionstaden är en vision om en utökad arbetsmarknadsregion. Som presentationen nedan visar går flera städer samman för att bilda större regioner med syfte att bli ett attraktivare område. Vänerstaden ser vi som en framtida nod för samhällssäkerhet. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stanna hemma när du är sjuk

Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du försöka låta bli att träffa andra människor. Gå inte till jobbet, skolan eller förskolan. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk. Det är viktigt att inte riskera att smitta andra. Stanna hemma så länge du känner dig sjuk. Om du blir sämre och inte klarar egenvård i hemmet kan du ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går till jobb eller skola.Äldre människor har större risk att bli svårt sjuka. Därför är det viktigt att inte i onödan besöka personer på sjukhus och äldreboenden. Låt bli sådana besök om du känner dig det minsta sjuk. Du som arbetar med vård av äldre ska inte gå till jobbet om du har hosta eller är förkyld.

Var uppmärksam på symtom på covid-19

De symtom som rapporterats är framförallt feber och hosta. Även andningspåverkan, snuva, halsont, huvudvärk, illamående, muskel- och ledvärk är vanliga symptom. De flesta får lindriga besvär som går över av sig själv med egenvård i hemmet. En del blir allvarligt sjuka med exempelvis andningssvårigheter och lunginflammation. Känner du symtom ska du försöka låta bli att träffa andra människor.

Tvätta händerna ofta

Smittämnen fastnar lätt på händer. De sprids vidare när du tar någon i hand. Tvätta därför händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Tvätta alltid händerna när du kommer hem eller när du kommer till ditt arbete efter att ha varit ute, före måltid, vid mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.

Hosta och nys i armvecket

När du hostar och nyser sprids små, små droppar som innehåller smittämnen. Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer. Släng alltid pappersnäsduken i en papperskorg och tvätta händerna.

Handsprit

Om tvål och vatten inte finns tillgängligt, kan man använda handsprit med minst 60 % alkohol. Tvätta alltid händerna med tvål och vatten om händerna är synligt smutsiga.