Blogg

Prenumerera på vår blogg

Du kan välja att prenumerera på viss kategori

Underbara visioner för demokratin

 

 Underbara visioner för demokratin - människan först inom ramen för planetens gränser

Den välståndsresa som västländerna har gjort efter andra världskriget är sagolik. Tiden efter andra världskriget präglades av krigströtthet och människorna längtade efter något nytt, något annat! Det fanns en lucka, ett öppning, ett mentalt utrymme som väntade på att fyllas med något ljuvligt. Detta ljuvliga kom att stavas demokrati och den innehöll ljuvliga ingredienser: tillsätt mänskliga rättigheter, blanda in pengar (jästen), hälsa och utbildning. Sätt det på jäsning under en tid så blir det en underbar kaka! Alla vill smaka, ja de vill komma från världens alla hörn och smaka på denna delikatess. Kakan har magiska effekter; man blir kreativ av den, man känner sig fri och trygg och man kan njuta länge av smakbiten, ofta längre än 80 år. Förutsättningen är att man hanterar jästen klokt, att alla får smaka (inkludering) och att man tar en lagom (värdigt) stor portion av kakan. 

Under årtiondenas gång behöver receptet förnyas, tycke och smak förändras ibland över tiden. Då bråkar ofta bagarna med varandra, det blir ett fasligt liv. Kakans magiska effekter kan då avta och förtroendet för bagarna sjunker. Världen över finns det också andra som hävdar att de har en godare kaka - ja, det finns de som hatar vår kaka - och de försöker ofta sabotera genom att blanda in smaker som inte alls passar vår goda kaka. 

Som tur är finns de emellertid många som kämpar för att förnya receptet på bästa sätt. De joxar och knoxar med smeten. Det behövs nämligen mer jäst men den måste ha rätt proportioner, behålla det gamla som är gott och tillföra mer för att säkerställa volymen på ett värdigt sätt så att alla kan smaka av kakan. Men det räcker inte, dessutom ska alla kunna smaka även i framtiden. Det är detta som Underbara visioner handlar om!   

 

Continue reading
  528 Hits
  0 Comments
528 Hits
0 Comments