Blogg

The Heapple

nm,,....

Underbara visioner för demokratin

 

 Underbara visioner för demokratin - människan först inom ramen för planetens gränser

Den välståndsresa som västländerna har gjort efter andra världskriget är sagolik. Tiden efter andra världskriget präglades av krigströtthet och människorna längtade efter något nytt, något annat! Det fanns en lucka, ett öppning, ett mentalt utrymme som väntade på att fyllas med något ljuvligt. Detta ljuvliga kom att stavas demokrati och den innehöll ljuvliga ingredienser: tillsätt mänskliga rättigheter, blanda in pengar (jästen), hälsa och utbildning. Sätt det på jäsning under en tid så blir det en underbar kaka! Alla vill smaka, ja de vill komma från världens alla hörn och smaka på denna delikatess. Kakan har magiska effekter; man blir kreativ av den, man känner sig fri och trygg och man kan njuta länge av smakbiten, ofta längre än 80 år. Förutsättningen är att man hanterar jästen klokt, att alla får smaka (inkludering) och att man tar en lagom (värdigt) stor portion av kakan. 

Under årtiondenas gång behöver receptet förnyas, tycke och smak förändras ibland över tiden. Då bråkar ofta bagarna med varandra, det blir ett fasligt liv. Kakans magiska effekter kan då avta och förtroendet för bagarna sjunker. Världen över finns det också andra som hävdar att de har en godare kaka - ja, det finns de som hatar vår kaka - och de försöker ofta sabotera genom att blanda in smaker som inte alls passar vår goda kaka. 

Som tur är finns de emellertid många som kämpar för att förnya receptet på bästa sätt. De joxar och knoxar med smeten. Det behövs nämligen mer jäst men den måste ha rätt proportioner, behålla det gamla som är gott och tillföra mer för att säkerställa volymen på ett värdigt sätt så att alla kan smaka av kakan. Men det räcker inte, dessutom ska alla kunna smaka även i framtiden. Det är detta som Underbara visioner handlar om!   

 

Continue reading
  450 Hits
  0 Comments
450 Hits
0 Comments

Karlstad Värmland - utifrån ett tillväxt- och välståndsperspektiv

Offensiva-Karlstad-560-230

På Offensiva Karlstad Värmland kommer vi publicera ett antal blogginlägg som kanske inte är så roliga att ta del av men som vi ser som nödvändiga för att vi ska förstå den situation vi befinner oss i. Kanske kan budskapen mana till eftertanke och självrannsakan och få oss alla att inse att något drastiskt måste till! Vi ser detta som nödvändigt i en process för att mobilisera den energi som behövs för att vända utvecklingen åt rätt håll. Potentialen finns men vi måste göra rätt saker, göra sakerna rätt och få saker gjort!

Under 2019 har Entreprenörskapsforum släppt sin studie - Ett företagsamt Sverige? – En studie om regionala entreprenöriella aktiviteter, ambitioner och attityder, av Johanna Palmberg* och Per Thulin** - och innehållet förtydligar ytterligare behovet av ett Paradigmskifte i attityd när det gäller företagskulturen i Värmland.

 

Bakgrund och syfte

I kursivt nedan inklistrat från studien.  

Studien baseras på data från världens största studie av entreprenörskap, Global Entrepreneurship Monitor (GEM). Studien är unik i och med att vi undersöker inte bara andelen entreprenörer (dvs. entreprenöriell aktivitet) utan även vilka attityder och vilka ambitioner som finns i befolkningen vad gäller entreprenörskap och hur dessa skiljer sig mellan regioner. Aspekter som kan ge en tidig indikation på den framtida entreprenöriella aktiviteten i regionen. I rapporten ges en bild av den regionala variationen.

Continue reading
  769 Hits
  0 Comments
769 Hits
0 Comments

Återkoppling och tankar från vårt första webbinarium - Regionstaden

Ja, då har vi haft vårt första webbinarium regi Offensiva Karlstad Värmland.Tankesmedjan med ambitionen att inte bara utmana utan även utveckla! En liten gedigen skara deltog och vi presenterade nuläge och tankar inför framtiden. En Tankesmedja ser dagens ljus och ett embryo finns att bygga vidare på.  Herrarna Lendrup och Hermansson...
Continue reading
  1636 Hits
  0 Comments
1636 Hits
0 Comments

The Heapple - introduktion del 1

Värdegrunden  Lanserar nu The Heapple ideell förening. Den bakomliggande filosofin är döpt till Pro bono livet och tillägnas precis som det låter; livet och våra barn och barnbarn. Vår filosofi och tankeparadigm präglas av ett 25 års perspektiv, ambitionen är att agera med kontinuitet utifrån ett 10 års persp...
Continue reading
  1181 Hits
  0 Comments
1181 Hits
0 Comments